Description
Désireux de donner au rosé ses lettres de noblesse, nous avons créé une cuvée croquante et complexe à partir des cépages historiques du Languedoc. Nous sélectionnons les terroirs les plus frais de notre vignoble que nous vendangeons tôt de manière à préserver l’acidité naturelle et la fraîcheur aromatique de chaque cépage. Rosé d’apéritif, mais aussi de gastronomie, il sera un compagnon idéal sur une belle table.
Cépages
50% Cinsault, 35% Grenache noir, 15% Grenache gris.
Vendanges manuelles en cagettes de petit volume début septembre.
Terroir
Vignes « Cendrillon » : Sables argilo-calcaires situés au pied des côteaux du Pech. Exposition Sud-Ouest.
Dégustation
Robe rose pâle. Nez subtil aux nuances florales et fruitées de rhubarbe et de petits fruits rouges frais. La bouche est à la fois tendre et fraîche et s’épanouit avec élégance et délicatesse. Finale aux touches légèrement iodées.
Rendements
25 hl/ha
Garde
2 ans
Température de service
10 °c
Distinctions
90/100 pts – Decanter 2021
Minuit 2020 – Pretty nose of redcurrant, pink grapefruit and strawberry, while the palate is filled with pink marshmallow fruit and redcurrant.
90/100 pts – Decanter 2021
Minuit 2020 – Pretty nose of redcurrant, pink grapefruit and strawberry, while the palate is filled with pink marshmallow fruit and redcurrant.
16/20 pts – Jancis Robinson 2021
Minuit 2020 – Certified Ecocert organic. Grenache, Cinsault. A whoosh of papaya, blood orange and ripe peaches leaping right out the glass before you’ve got it anywhere near your nose. Dry, and not nearly as fruity on the palate.
Médaille d’or – Challenge Millésime Bio 2021
Minuit 2020
Coup de Cœur – Terre de Vins
Minuit 2019
« Son étiquette bleu nuit, son nom -Minuit -, annoncent le concept (et font un clin d’œil au nom du domaine bien sûr): trouver la fraîcheur d’une nuit d’été au cœur des Corbières. Et c’est une promesse tenue car tout est frais, équilibré !
16/20 : Jancis Robinson
Minuit 2019
(EN) Vibrant raspberry-salmon pink. Lots of strawberries there with a lolly dab of residual sugar and a tug of tannins. Lively and a nice chalky finish. (TC)
Summer Wine Guide 2020 : Jamie Goode, S Magazine, The Sunday Express
Minuit 2019
This is fresh, focused and textured with a smooth, fine palate. It has red cherries, fine spices and pear flavours. Dry and sophisticated with good concentration, this is a grown-up rosé that rewards a bit of attention.
Top 10 Rosé Wines | #1 : Meininger’s Wine Business International
Minuit 2019
Wines of the borderless south Sour cherry, fresh red fruit, cool vegetal, forest fruit, juicy, tart.
4 étoiles | Coup de Coeur : Taste Languedoc – Rosemary George MW
Minuit 2018
A blend fo 50% Mourvedre, 25% Grenache and 25% Cinsault. Hand-harvested. Each variety pressed separately and fermented in tank at 15C. Pale pink orange. Quite firm fresh fruit on the nose, and on the palate a nice salty tang. Fresh from fruit and nicely balanced with acidity.
Coup de Coeur : Top 100 Tim Atkin’s Languedoc-Roussillon/South West
Minuit 2018
Médaille d’Or : Sakura Japan Women’s Wine Award 2019
Minuit 2018
16/20 : Jancis Robinson
Minuit 2017
Tasted blind. Certified organic. Mourvèdre, Grenache, Carignan. Very pale pink with a tinge of coral. Parma violets and some kind of dusty-pink kids’ sweeties. Strawberry bonbon, but just a little dilute on the palate. Well chilled, you’d be happy with this on a terrace bar. Acidity is good, balanced.